Wednesday, October 6, 2010

5 μυστήρια του κόσμου


Η Ελίκη είχε ιδρυθεί από Ίωνες , έγινε ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με το δικό της νόμισμα. Μέσα σε μία νύχτα ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη μεγάλη πόλη . Αμέσως μετά την χτύπησε ένα μεγάλο κύμα και η πόλη καταποντίστηκε στη θάλασσα. Μέρες πριν τον φονικό σεισμό είχαν παρατηρηθεί περίεργα φαινόμενα, όπως υπερβολική ζέστη στο χειμώνα, στέρεμα των πηγών και  τα ζώα να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Σύμφωνα με τον Στραβώνα οι Αχαιοί έστειλαν 2.000 άντρες να βοηθήσουν αλλά δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν ούτε έναν νεκρό.




Το Rongorongo είναι ένα σύστημα ιερογλυφικών που ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα στο νησί του Πάσχα. Δεν μπόρεσε να διαβαστεί παρά τις πολυάριθμες απόπειρες για αποκρυπτογράφηση. Εικοσι ξύλινα αντικείμενα τα οποία φέρουν επιγραφές rongorongo, βρίσκονται σε μουσεία και κανένα στο νησί του Πάσχα.



Τα Bog bodies είναι εκατοντάδες αρχαία πτώματα που βρέθηκαν θαμμένα στα έλη και τους υγροτόπους της Βόρειας Ευρώπης.  Βρεθήκαν καλά διατηρημένα αν και  χρονολογούνται 2.000 ετών .  Παρά το γεγονός ότι το δέρμα τους και τα όργανα  είναι διατηρημένα τα οστά τους δεν είναι.



Η  εξαφάνιση του μεγάλου πολιτισμού παραμένει ένα μυστήριο . Ενώ πολλοί ιστορικοί επικεντρώνονται στην πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πτώση των Μινωιτών είναι μεγαλύτερο μυστήριο. Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια πριν το νησί  υπέστη καταστροφές από μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου στο γειτονικό νησί της Θήρας.. Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δισκία που έχουν δείξει ότι οι Μινωίτες υπήρχαν για άλλα 50 χρόνια μετά την έκρηξη . Υπάρχουν διαφορές θεωρίες αλλά καμιά δεν μπόρεσε να μας πει με σιγουριά πως ένας τόσο λαμπρός πολιτισμός χάθηκε .



Ο καθένας έχει ακούσει για το Stonehenge αλλά λίγοι είναι αυτοί που  γνωρίζουν της Carnac Stones.  Είναι 3.000 πέτρες  σε τέλεια γραμμή,  βρίσκονται στις ακτές της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία. Η  Μυθολογία γύρω από τις πέτρες  λέει ότι κάθε πέτρα είναι στρατιώτης απο μια ρωμαϊκή λεγεώνα και ότι Μέρλιν ο Μάγος τους  μετέτρεψε σε πέτρες.