Monday, October 11, 2010

Ελληνικές ταινίες


Μερικές ‘ άγνωστες ’ λεπτομέρειες για τις αγαπημένες μας ελληνικές ταινίες..






Τζένη Τζένη [1966]

Η Τζένη Καρέζη, στην πρώτη της έγχρωμη ταινία, όμορφη όσο ποτέ, σημειώνει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της καριέρας της. Τα εξωτερικά γυρίσματα, έγιναν στις Σπέτσες. Η Νόρα Βαλσάμη, ξεκινά τις συνεργασίες με την Φίνος Φιλμ. Ο Φιλοποίμενας Φίνος, ήθελε να την δοκιμάσει για να δει πως "γράφει στο πανί". Για τον λόγο αυτό, της δόθηκε ο ρόλος της τραγουδίστριας στο κέντρο. Η φωνή της ντουμπλάρεται από την τραγουδίστρια Καίτη Χωματά.


Ο Ηλίας του 16ου  [1959]

Κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Σακελλάριου / Γιαννακόπουλου. Στο θέατρο τον ρόλο του Ηλία, είχε παίξει ο Βασίλης Λογοθετίδης. Ο Χατζηχρήστος σε αυτό το έργο δίνει τρία χαστούκια, από τα πιο δυνατά στην ιστορία του Ελληνικου Κινηματογράφου, στον δύσμοιρο Θανάση Βέγγο! Δείτε την αγωνία στο πρόσωπο του Βέγγου ζωγραφισμένη, μετά από τα χαστούκια! Αρχικώς ο ρόλος του "Ηλία" ήταν να δωθεί στον Βασίλη Λογοθετίδη, αλλά η λύση αυτή εγκαταλείφθηκε λόγω της ασθένειας του Λογοθετίδη. Τον ρόλο πήρε τελικά ο Κώστας Χατζηχρήστος.

 

Η Θεία Από Το Σικάγο [1957]


Στην κλασική αυτή ταινία του '50 παρολίγον να είχαμε τη μοναδική συνύπαρξη των δύο δημοφιλέστερων Ελληνίδων πρωταγωνιστριών: Της Τζένης Καρέζης και της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Όταν όμως η Αλίκη, άκουσε από τα χείλη του Φίνου, που την καλούσε για πρώτη φορά στο στούντιο του - ότι θα έπαιζε μία από τις κόρες του Μακρή και δεν θα ήταν πρωταγωνίστρια, αποχώρησε εκνευρισμένη.

Το Κοροϊδάκι της Δεσποινίδος [1960]

Ο Δαλιανίδης, στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, αναφέρει πως η ταινία συνάντησε δυσκολίες στα τελειώματα. Αιτία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, που το ίδιο χρονικό διάστημα έπαιζαν με τον θίασο τους το ίδιο έργο στο θέατρο. Οι εισπράξεις πηγαίναν πολύ καλά και από το φόβο ότι η κινηματογραφική εκδοχή θα "έκοβε" την θεατρική κίνηση, οι ηθοποιοί έβρισκαν διάφορες προφάσεις για να αρνούνται να παρευρεθούν στα γυρίσματα. Ο Δαλιανίδης που είχε καταλάβει την αιτία των καθυστερήσεων, αναγκάστηκε να ξεγελάσει τους ηθοποιούς, γυρίζοντας το τέλος της ταινίας, χωρίς οι ίδιοι να το καταλάβουν!

Η Αλίκη στο Ναυτικό [1961]

Εδραιώνεται για τα καλά σαν κινηματογραφικό ζευγάρι η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η τελευταία σκηνή του έργου είναι ο γάμος τους. Η πραγματικότητα όμως πίσω από τα πλατό είναι άλλη - οι δυο τους τσακώνονται συνέχεια!

Δεσποινίς Διευθυντής [1964]

Κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Γιαλαμά και Πρετεντέρη. Στο θέατρο, παρτενέρ της Καρέζη στο ρόλο του Σαμιωτάκη, ήταν ο Νίκος Κούρκουλος.

Μοντέρνα Σταχτοπούτα [1965]

Με την ταινία αυτή κάνει την επανεμφάνισή του στον κινηματογράφο (μετά την ταινία Χτυποκάρδια στο Θρανίο), το πιο επιτυχημένο ζευγάρι πρωταγωνιστών της Ελληνικής οθόνης, και εκείνη τη χρονιά επισημοποιεί το δεσμό του και στη ζωή

Οι Κυρίες Της Αυλής [1966]


Ένας από τους πιο αγαπημένους ρόλους του Ντίνου Ηλιόπουλου που εμφανίζεται στη ταινία με τη μόλις δύο ετών κόρη του Εβίτα.

 πηγη : 

http://homepage.mac.com/anthonysigalas/greekcinema/news/news.html