Wednesday, October 6, 2010

Παράξενες φοβίες

Μια φοβία είναι ένας παράλογος, επίμονος φόβος. Το κύριο σύμπτωμα αυτής της διαταραχής είναι η υπερβολική, παράλογη επιθυμία να αποφευχθεί ο φόβος .

Ephebophobia - Ο φόβος των Νέων 


Η ψυχολογική και κοινωνική φοβία της νεολαίας. Είναι ο φόβος των βρεφών και των παιδιών που απεχθάνονται την εφηβεία.


Coulrophobia – ο φόβος των κλόουν




Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο μεταξύ των παιδιών, αλλά την φοβία μπορεί να την συναντήσουμε και σε ενήλικες.. Η περίεργη εμφάνιση του κλόουν, με πρησμένη κόκκινη μύτη και το αφύσικο χρώμα μαλλιών κάνει τα άτομα αυτά να φαίνονται τόσο μυστηριώδες και ύπουλα. Οι ενήλικες που είναι θύματα της coulrophobia ξέρουν ότι ο φόβος είναι εντελώς παράλογος, αλλά δεν μπορούν να την καταπολεμήσουν.

Ergasiophobia – Ο φόβος της εργασίας




Η Ergasiophobia είναι μια επίμονη και εξουθενωτική διαταραχή σε ορισμένους ανθρώπους, προκαλώντας σημαντικές ψυχικές αναπηρίες και δυσλειτουργίες. Αυτά τα άτομα μπορεί στην πραγματικότητα να υποφέρουν από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη ή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.

Gymnophobia – Ο Φόβος του Γυμνού


Αυτή η φοβία συχνά οφείλονται σε μια αίσθηση της ανεπάρκειας ότι το σώμα τους είναι κατώτερο, κυρίως λόγω της σύγκρισης με τις εικόνες που προβάλλουν τα ΜΜΕ. Ο φόβος μπορεί επίσης να προκύψει από την ανησυχία σχετικά με τη σεξουαλικότητα τους .

Neophobia – Ο Φόβος του καινούργιου



Νeophobia είναι ο φόβος των νέων πραγμάτων ή εμπειριών. Στην ψυχολογία η neophobia ορίζεται ως ο συνεχής και αφύσικος φόβος για οτιδήποτε νέο. Λέγεται επίσης cainotophobia. Πάσχουν συνήθως άτομα που θέλουν να κρατήσουν τις παραδόσεις.


Paraskavedekatriaphobia – Φόβος για την Παρασκευή & 13


Θεωρείται μια μέρα γεμάτη κακή τύχη σε όλο τον κόσμο. Ο φόβος της Παρασκευής & 13 λέγεται paraskavedekatriaphobia, μια λέξη που προέρχεται από την συνένωση των ελληνικών λέξεων Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία.

Panphobia –Ο Φόβος των πάντων 



Ο πάσχοντας βρίσκεται σε μια κατάσταση φόβου, αλλά που δεν έχει μόνο ένα στόχο  , συνεπώς δεν υπάρχει εύκολη λύση. Έχει περιγραφεί ως «ένας ασαφής και επίμονος τρόμος για κάποιο άγνωστο κακό". Αυτός ο φόβος συχνά θεωρείται ως δευτερεύουσα προϋπόθεση για τη σχιζοφρένεια.

Taphophobia – ο Φόβος να ταφώ ζωντανός



Πριν από την έλευση της σύγχρονης ιατρικής ο φόβος αυτός δεν ήταν εντελώς παράλογος, αφού σε όλη την ιστορία έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που κατά λάθος θαφτήκαν ζωντανοί.

Pteronophobia – ο Φόβος του φτερού 


Ο παράλογος φόβος του οτιδήποτε έχει φτερά . Τα συμπτώματα της Pteronophobia είναι δύσπνοια, ναυτία, ξηροστομία, τρόμος και ανικανότητα να μιλήσεις στην θεά του φτερού!