Sunday, October 3, 2010

4 Εισβολές της Φύσης

 
Ηχεί σαν κακή ταινία τρόμου.. Σμήνη από κόκκινα μυρμήγκια-Βραζιλίας  τρέχουν ανεξέλεγκτα σε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Ταϊβάν. Το τσίμπημα τους είναι οδυνηρό. Η  φτερωτή  βασίλισσα μπορεί να πετάξει μέχρι και 15 χιλιόμετρα για να ξεκινήσετε μια νέα αποικία, η καταπολέμηση  τους είναι πολύ δύσκολη .




Τα πρώτα κρούσματα της prolifera
enteromorpha που είναι επίσης γνωστή και ως πράσινη παλίρροια, είχαν καταγραφεί στη δεκαετία του 1970 και είχαν εμφανιστεί  κυρίως στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Αλλά από το 2007, το φαινόμενο έχει κάνει μια ετήσια εμφάνιση στην Κίτρινη Θάλασσα της Κίνας.
Το 2008 το ξέσπασμα της prolifera Enteromorpha στην Κίνα ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και κάλυπτε πάνω από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 Μεγαλώνοντας σε ένα ποσοστό έως και οκτώ εκατοστά ανά ημέρα.



Ετησίως πάνω από 150 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια μεταναστεύουν για να αφήσουν  τα αυγά τους.. Η μεταναστευτική περίοδος διαρκεί μέχρι 20 ημέρες.τη συνέχεια, η νέα γενιά των καβουριών, που ονομάζεται megalopae (δεν είναι περισσότερο από 5 εκ. πλάτος) αρχίζει  μια νέα μετανάστευση, αυτή τη φορά από το νερό για τα δάση.  Οι δρόμοι καλύπτονται  από καβούρια που δεν μπορείς να αγγίξεις γιατί περιβάλλονται από βλαβερές τοξίνες. Αν κάποιο αυτοκίνητο πατήσει τα καβούρια η μυρωδιά τους είναι ανυπόφορη και τα ελαστικά του αυτοκίνητου πολλές φορές χρειάστηκαν αλλαγή αφού το κέλυφος τους μπορεί να τα σκίσει.  Οι υπάλληλοι καταβάλλουν προσπάθειες για να προστατεύσουν τα καβούρια με το κλείσιμο ορισμένων δρόμων και των πεζοδρομίων με πινακίδες:   ο  δρόμος έκλεισε, διάβαση για καβούρια.


Στο αεροδρόμιο JFK  ένας διάδρομος έκλεισε προσωρινά αφού εντοπιστήκαν  τουλάχιστον 78 Νεροχελώνες επάνω στο Tarmac. Οι χελώνες είχαν έρθει από ένα κοντινό όρμο. Η πτήση πραγματοποιήθηκε 1 ½  ώρα μετά αφού καθαρίστηκε ο διάδρομος .